E-Adisyon İşletmelerde Neleri Değiştirecek?

0

Hazine ve Maliye Bakanlığı, işletme yöneticilerini ilgilendirecek, hizmet sektöründe dijital dönüşüm sürecinin hızlanmasını sağlayacak bir adım atarak, E-Adisyon sistemiyle ilgili çalışmalara 2020 yılı içinde başladı. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan taslağa göre, artık işletmeler, adisyonlarını dijital ortamda oluşturarak muhafaza ve ibraz edebilecek. İşletme yönetiminde dijitalleşmenin büyük bir pay sahibi olduğu günümüzde, eadisyon sisteminin bu dönüşüme katkıda bulunacağı öngörülüyor. 

E-Adisyon Dönüşümünü QR Menu Başlattı

Covid-19 pandemisi sonrası, işletmelerde temasın azaltılması amacıyla ortaya çıkan QR Menu teknolojisi, menü kalemlerinin cep telefonu gibi akıllı cihazlar üzerinden görüntülenebilmesini ve siparişlerin de aynı cihaz üzerinden verilmesini sağlayarak, dijitalleşmenin işletmelerde yaygınlaşmasını sağladı. QR Menu teknolojisinin yaygın kullanımı ise, bu alanda yapılacak yeni düzenlemelerin yolunu açtı. Gerek işletme müşterileri, gerek işletmeciler hızla QR Menu sistemine ayak uydurdu ve bu sistem pandemi sona erdiği zaman bile yaygın bir şekilde kullanılmaya devam edilecek gibi görünüyor.

İşletme yönetiminde pratik, güvenilir, stabil, hatasız ve hızlı işlemler gerçekleştirilerek uçtan uca bir yönetim anlayışını gözeten dijital POS sistemleri, önümüzdeki yıllarda QR Menu gibi pek çok yenilikle birlikte çok daha yaygın bir şekilde kullanılacak. POS sistemlerinin ve işletmelerde dijitalleşme adımlarının etkisininin artmasını sağlayacak bir diğer yenilik olan E-Adisyon da oldukça işlevli bir yenilik.

Hesap Dijital Ortamda Tutulacak

Müşterilerin verdiği siparişlerin içeriğinin, adedinin ve fiyat gibi bilgilerinin yer aldığı adisyonlar, masada servis yapan lokantalar, restoranlar, café’ler gibi pek çok işletmede zorunlu olarak kullanımda. Eğer eadisyon dönüşümü uygulamaya geçirilirse, işletmeler için adisyon süreçleri artık bütünüyle dijital ortamda gerçekleştirilecek. İşletmelerin bu sisteme katılmak için öncelikle e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına dâhil olması, bunun yanı sıra ‘Özel Entegratör Yöntemi’ ya da ‘Doğrudan Entegrasyon Yöntemi’nden birini tercih ederek e-Adisyon uygulamasına dâhil olmak için başvuruyu yapması gerekmekte.

Böylece, işletmeler adisyonların tamamını dijital ortamda oluşturup, yine dijital ortamda saklayacak ve müşteriye ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’na dijital ortamda iletecek. 

El Terminallerinin Kullanımı Yaygınlaşacak

İşletmeler için E-Adisyon sürecine şimdilik detaylarını bildiğimiz şekliyle geçilmesi durumunda yaşanacak ve göze çarpacak ilk değişim, sipariş ve servis sürecinde POS sistemine bağlı el terminallerinin kullanımlarındaki artış olacak gibi görünüyor. Pratik ve hatasız bir şekilde siparişleri kayıt altına alarak POS sistemine ve mutfağa iletme şansı tanıyan el terminalleri, uzun bir süredir kullanımda. Ancak, dijitalleşmeye henüz başlamamış ya da kısmî olarak dijitalleşme sürecinde bulunan işletmeler henüz bütünüyle el terminali kullanmaya başlamamış gibi görünüyor. 

E-Adisyon, bu tür terminallerin ve işletmelerde dijitalleşme süreçlerinin temel ihtiyaca dönüşmesini sağlayacak.

Kağıt Kullanımı Gözle Görülür Biçimde Azalacak

Her yeni hesap için tek bir fizikî adisyonun kullanıldığı mevcut sistem yerini eAdisyon sistemine bıraktığında, işletmelerde dönüşümün bir diğer ayağı da kağıt kullanımındaki dikkat çekici düşüş olacak. Tıpkı plastik kullanımı gibi kontrol altında tutulmasının çevresel nedenlerle gerekli olduğu kağıt kullanımında, önemli bir azalma sağlanacak. Açılan her adisyon belgesinin hizmetin tamamlanması ile eş zamanlı olarak üzerinde e-Adisyon Belgesinin evrensel tekil numarasının (ETTN) yer alacağı e-Fatura, e-Arşiv Fatura ya da yeni nesil ÖKC’lerden düzenlenen perakende satış fişinin düzenlenmesi zorunludur.

Bu da işletmelere maddi anlamda kağıt masrafını mümkün olan en düşük seviyeye getirme fırsatını tanımasının yanında, kağıt atık üretiminde de düşüş sağlayarak çevreye olumlu bir etki sahibi olacak.

Zorunluluk Haline Gelebilir

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın üzerinde çalıştığı düzenlemeye göre, eAdisyon dönüşümünün zorunlu hale getirilmesi de gündemde. Buna göre, ek bilgilerin de eklenebileceği ve üzerinde ETTN (Evrensel Tekil Numara) bilgisinin de yer alacağı E-Adisyon kullanımına işletmelerin geçişi için Başkanlık tarafından 3 ay gibi bir süre tanınarak bu dijital dönüşüm adımının gerçekleştirilmesinin bekleneceği de öngörülüyor.

E-Adisyon sisteminin yaratacağı dijital dönüşüm, işletmelerde hızlı ve verimli hizmetin büyük bir adımı olacak. Protel’in E-Adisyon çözümleriyle ilgili bilgi almak ve bu yeni teknolojiyi işletmenize hemen uygulamak için bize ulaşabilirsiniz.

Güncellenme Tarihi: 19 Mart 2021

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz