Restoran Açmak Ne Kadara Mal Olur? Restoran Açmak için Gerekenler Nelerdir?

1

Bir restoran işletmek pek çok kişinin hayalidir. Yeni bir iş kurmak isteyen çoğu kişi restoran açma fikrini akıllarından geçirmiştir. Fakat bilinmelidir ki restoran açmak kişilere ücret karşılığında yemek sunmaktan daha fazlasıdır. Bir yemekle birlikte kişilerin yalnızca fiziksel olarak doymalarını değil aynı zamanda ruhlarının da doymasını sağlarsınız. Kişiler onlara sunduğunuz deneyimler için de sizi tercih ederler. Arkadaşlarıyla vakit geçirirler, sosyalleşirler, kutlamalar, dinlenmeler ve daha nicesi…

Restoran açarken göz önünde bulundurmanız gereken pek çok detay karşınıza çıkacaktır. Bu detaylardan bazılarını sizler için derledik.

Restoran açarken göz önünde bulundurmanız gerekenler

Lokasyonunuzu belirleyin

İşletmenizin bulunduğu konum, mekanının kirası ya da satın alma ücretinden tutun işletmenizin türü ve müşteri kitlesinin nasıl şekilleneceği konusuna etki ediyor. Mekân, restoran işletmelerinin iş yapma potansiyeline etki ettiği gibi restoran giderlerine de doğrudan etki edecektir. Tuttuğunuz restoran mekânının konumu, içinde bulunduğu çevrenin sakinleri ve ziyaretçileri, bunların ilgi gösterdiği yemek ve sunum tarzları, sosyoekonomik durumları ve daha birçok etken restoranın mekânı ve bu mekânın içinde bulunduğu konuma bağımlı etmenlerdir. Tüm bu etmenlerin birbirini nasıl etkilediği, getirilerin, götürülerin ne olduğu enine boyuna hesaplanmalıdır.

Maliyet hesabı yapın

Yeni bir iş kurarken detaylı bir maliyet hesaplaması yapılmalıdır. Bu hesabı yaparken işletmenizin bulunduğu şehir, ilçe, restoranınızın tipi, büyüklüğü gibi birçok etken hesaplamayı doğrudan etkilemektedir. Bizim net bir maliyet belirtmemiz doğru olmayacaktır. Saydığımız etkenlerin yanı sıra işletmeniz için alacağınız ruhsat, vergi levhası başvurusu için gereken tüm evrakların maliyetlerinin de göz önünde bulundurulması gerekir.

Restoran açmak için gerekli olan izin ve belgeler

Restoran açmak için birtakım prosedürler yerine getirilmelidir. Devlet makamlarınca belirlenmiş olan evraklar, restoran türlerine göre farklılık gösterir. Güncel olarak evrakların hazırlanıp ilgili kurumlara iletilmesi restoran ruhsatının alınabilmesi için gereklidir. Restoran açabilmek için gerekli belgeler şöyle sıralanabilir:

  • TC kimlik belgesi fotokopisi
  • Adres bildirimi
  • Tapu fotokopisi veya kira kontratı
  • Adli sicil kaydı
  • Ustalık belgesi
  • İmza sirküleri
  • Elektrik, su, doğalgaz gibi hizmetlerin abonelik belgeler
  • Vergi levhası
  • Esnaf odası kayıt belgesi
  • SGK belgeleri
  • Çöp konteyneri için talep dilekçesi

En uygun POS sistemini seçin

Bilmelisiniz ki işletme içerisindeki tüm süreçlerin eksiksiz ve pratik bir şekilde tamamlanması, seçeceğiniz POS sistemine bağlı. Her işletmenin kendine göre değişkenlik gösteren ihtiyaçları vardır. Farklı ihtiyaçlara yanıt verebilen POS sistemleri; siparişleri kolaylıkla takip edebilmek, personel verimliliğini ölçmek, stok kontrolü yapabilmek gibi birçok noktada avantaj sağlar ve olası hataları önleyerek maliyetleri azaltır.

Dijital menüye sahip olun

Restoranınızdaki ürünleri misafirlerinize sunduğunuz menü, işletmenizin büyük bir parçası. Onlara hangi ürünleri sunacağınızı bir düşünün ve bu ürünleri sıralayın. Ürünleriniz kadar menünüzün düzeni ve şekli de oldukça önemli. Günümüzde birçok restoran işletmesi masadan masaya gezen ve hijyenik olmayan basılı menüler yerine müşterilerinin kendi akıllı cihazlarından erişebildikleri QR menü kullanımını tercih etmekteler. QR menü kullanarak hem siparişlerinizi hem de ödemelerinizi pratik olarak alabilirsiniz.

Nasıl sermaye bulabilirsiniz?

Sermayenizi işletmenizi açabilmek için gereken evraklar, dekorasyon, mekanı kiralama ya da satın alma ücreti, malzemeler, stoklar, personel gideri ve birçok masraf için kullanacağınızın bilincinde olarak kontrollü olmalısınız. Bunun yanı sıra beklenmedik anda önünüze başka masraflarda çıkabilir. Peki ya yeterli sermayeniz yoksa? İşte bu noktada yardım alabileceğiniz bazı kaynaklar bulunmakta. Bankaların girişimcilere sunduğu çeşitli kredilerden yararlanabilirsiniz. Elbette bankaların belirli kredileri vermek için aradığı bazı şartlar var. Bankaların dışında devletin de girişimcilere ve esnaflara verdiği krediler bulunuyor. Devletin bu tür durumlarda sunduğu krediler biraz daha uzun vadeli ve biraz daha düşük faizli olabiliyor. Ancak genelde şartları da daha sıkı oluyor. Böyle bir çözümü düşünüyorsanız süreçleri, gereksinim ve yöntemleri tam olarak anlayarak harekete geçmenizi öneririz.

Protel’in restoran programı ve ek çözümleri ile tanışın, işletmenizdeki tüm süreçleri kusursuz olarak yönetin.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz