Konaklama Vergisi Nedir?

0

Konaklama bedeli üzerinden alınan vergiye Konaklama Vergisi denir. Bu vergiyi içeren kanun teklifinin TBMM’de kabul edilmesiyle birlikte akla gelen soruları sizler için derledik. İşte 6 soruda Konaklama Vergisi!

1- Konaklama Vergisi Neleri Kapsıyor?

Konaklama Vergisi; konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte  satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetleri (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri, havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) kapsıyor.

Konaklama tesisi tarafından konaklama hizmeti alanlara verilen herhangi bir hizmet, bu hizmetin geceleme hizmetiyle birlikte satılması ve konaklama tesisi bünyesinde sunulması halinde konaklama vergisine tabi olacak. Hizmetin vergiye tabi olabilmesi için iki durumun birlikte var olması gerekir. Bu iki durumdan birinin gerçekleşmemesi halinde hizmet vergiye tabi olmayacaktır.

2- Konaklama Vergisinin Matrahı ve Oranı Nedir?

Verginin matrahı; verginin konusuna giren hizmetler karşılığında, katma değer vergisi hariç, hizmet ve değerler toplamıdır. Konaklama Vergisi, 31 Aralık 2020 tarihine kadar %1, sonraki yıl %2 oranında hesaplanacaktır.

3- Belge Düzeni Nasıl Olmalı?

Konaklama Vergisi, fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilir. Bu vergiden herhangi bir ad altında indirim yapılamaz. Bu vergi, katma değer vergisi matrahına dahil edilmez.

4- Hangi Hizmetler Konaklama Vergisinden İstisna?

Aşağıda sayılan hizmetler Konaklama Vergisinden istisnadır.

  1. Öğrenci yurtları, pansiyonları ve kamplarında öğrencilere verilen hizmetler
  2. Karşılıklı olmak kaydıyla yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilikleri; konsoloslukları ve bunların diplomatik haklara sahip mensupları ile uluslararası anlaşmalar gereğince vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve mensuplarına verilen hizmetler

5- Konaklama Vergisinin Beyan ve Ödeme Zamanı Nedir?

Her ayın 26’sında en geç bir önceki aya ait konaklama vergisi beyan edilecek ve ödenecektir.

6- Konaklama Vergisi Uygulaması Ne Zaman Başlayacak?

Uygulama 01.04.2020 tarihinde başlayacak.

Biz destek hizmetini vermekte olduğumuz tüm ürünlerimizde Konaklama Vergisinin uygulanması için gerekli çalışmaları yapıyoruz. 7194 Sayılı Kanun hakkında daha fazla bilgi edinmek için linke tıklayabilirsiniz.

(https://www.gib.gov.tr/konaklama-vergisi-uygulama-genel-tebligi-taslagi-hazirlanmistir)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz