Şef Bıçağı Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

0

Aşçıların en iyi dostu olarak bilinen bıçaklar, mutfak için olmazsa olmaz aletlerdendir. Soyma, kesme, parçalama gibi farklı işlemlere uygun çeşitli bıçak türleri bulunur. Mutfakta uzun süre geçiren şeflerin kaliteli bir bıçağa sahip olmaları gerekir. Kaliteli bir bıçak, yemek hazırlanma sürecini kolaylaştırırken, aynı zamanda, konfor sağlar. Fakat, size iyi bir yemeği vaad etmez.

Peki, gelelim pek çok işlevi bir arada sunan şef bıçağına. Fransız bıçağı ve aşçı bıçağı olarak da bilinen şef bıçağı, şeflerin kullandığı ana bıçaktır. Profesyonel şefler ve aşçılar tarafından kullanılan çok amaçlı bu bıçak türü keskinlikleri ve kullanım kolaylığı ile anılıyor.

Şef Bıçağı Nedir?

Şef bıçağı, kesici kısmının uzunluğu 18-23 cm arasında değişen, son derece keskin, üst yüzeyi düz, kesici yüzeyi eğri olan ve çok farklı doğrama işleminde kullanılan bir bıçak türüdür. Tutuş olarak çok rahat ve kullanışlıdır. Genellikle, bıçak kısmının yapımında karbon çelikten ya da paslanmaz çelikten yararlanılır. Fransız ve Alman tipi olmak üzere iki farklı şef bıçağı çeşidi bulunur. Alman tipi şef bıçağının uç kısmı sivri alt kısmı kavislidir.

Şef Bıçağı Ne İşe Yarar?

Mutfakta genel kullanıma uygun olan şef bıçağı ile dilimleme, parçalama, kesme, soyma ve kıyma işlemleri gerçekleştirilir. Şef bıçağınızla isterseniz incecik soğan dilimler, isterseniz et doğrayabilirsiniz. Fakat unutmamalısınız ki, sert yiyecekleri kesmek ve kırmaya çalışmak iyi bir fikir olmayacaktır. Bıçağın merkezi kesme kenarı olarak adlandırılır ve genel kesim için uygundur. Bıçak ucu ise, daha çok yumuşak malzemelerin kesiminde tercih edilir.

Şef Bıçağı Nasıl Kullanılır?

Bıçağı sap kısmından kavramalı ve keskin kısmın üst kısmından tutmalısınız. Ardından, bıçağın diğer tarafından işaret parmağıyla desteklemelisiniz. Diğer elinizle ise, doğrayacağınız ürünü parmakların arasında boşluk kalacak şekilde kavramalısınız. İşaret parmağınız dışarı çıkmamalı ve ileriye dönük olmamalıdır. Bıçak orta parmağınızın kemiğine dayanmalıdır. Büyük boy sebze kesilirken parmaklar kesme tahtasına çarpmayacak şekilde ayarlanmalıdır. Bıçak yüzeyi kesilen ürünleri taşımak için kullanılabilmelidir.

Şef Bıçağı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Her şefin kendine özel bir şef bıçağı vardır. Şef bıçağınızın rahat tutuşlu olması, elinizde fazla ağırlık yapmaması gerekir. Su lekesi tutmaması ve kolayca temizlenebilir bir yapıda olmasına ayrıca dikkat edilmelidir.

Yeni nesil bulut tabanlı Restoran Otomasyonu Simphony ile tanışın.
(Tüm süreçlerinizi pratik ve hatasız olarak gerçekleştirmek için tıklayın!)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz