Turizm Sektörünü Hareketlendiren Yeni Kategori: Bleisure Nedir?

0

Konaklama sektörü sürekli olarak gelişiyor. Deneyimli işletmeciler uyum sağlamanın yollarını bulmak için gündemi takip ediyor. Bu dinamik ortamda trendleri kovalayarak işletmeyi, konsepti ve günlük operasyonel yaklaşımlarını değerlendirerek değişimi hızlandıranlar daha çok yol alıyor. Sektörde kartları yeniden dağıtan birçok farklı akım var. Bleisure seyahat bu akımlar arasında dikkat çekenlerden biri. İş ve eğlencenin heyecan verimi birleşimi seyahat algısını tümüyle değiştirirken otellere büyüyen pazardan faydalanmaları için eşsiz bir fırsat sunuyor. Dikkat çeken veriler deneyimli işletmecilere bu pazarın büyüklüğü hakkında fikir veriyor.

  • Araştırmalar her yıl çalışanların iş için ortalama 22 gün seyahat ettiğini gösteriyor. İş gezileri ortalama 3,8 gün sürüyor.
  • Global Business Travel Association (GBTA) tarafından yapılan “Pandemi sonrası karma seyahat eğilimi” anketine katılanların %82’si çalışanların iş gezilerine boş zaman eklenmesiyle daha fazla ilgilendiğini gösteriyor.
  • İş amaçlı seyahat edenlerin %61‘i seyahat programlarına boş zaman aktivitelerini dahil ederken, %41’i iş gezilerine biraz zaman ayırmak için kalış sürelerini uzatıyor.

American Airlines’in 2022 yılında yaptığı açıklamaya göre şirket yaklaşık 13,5 milyar dolarlık gelirinin neredeyse yarısını bleisure seyahat programlarından elde etti. Tüm veriler yolculuk yapan çalışan kesimin turistik amaçlı olarak kalış süresini uzatma eğiliminin yanı sıra başka bir noktayı da aydınlattı: Çalışanların büyük bir bölümü iş ve eğlenceyi birleştirmeyi sevmeye başladı. Peki bleisure nedir ve oteliniz bu potansiyeli nasıl değerlendirebilir?

Bleisure Nedir?

İş yolculuklarına çıkan kişilerin bulunduğunuz şehirdeki canlı kültürel dokuyu keşfetmek, yerel yiyeceklerden tatmak ve sokaklarda dolaşmak için kalış sürelerini uzattıklarını hayal edin. Bleisure dünyası tam da bu hayalin gerçek olduğu yer. Konsept temel olarak iş gezisine çıkan kişilerin seyahatlerini tatil amaçlı olarak uzatmaları anlamına gelir. Çalışma sürecine eklenmiş tatil iş insanlarının gevşemesine yardımcı olarak sağlıklı iş – yaşam dengesini korumalarını sağlar.  

Çalışma ve tatili birleştiren iş insanları vakitlerini daha verimli kullandıkları için bleisure’ı tercih ederler. Konsepti hızla benimseyerek popülerleştirenler ise her ay bir veya iki iş gezisine çıkan çalışanlardır. Yolculukların ve toplantıların getirdiği yorucu süreç tatille birleştirildiğinde çalışan motive olurken şirket daha yüksek performans alır.

Bleisure Turistleri Kimdir?

Profesyonellerin çok iyi bildiği, sıkı çalış ve iyi eğlen anlamına gelen “work hard, play hard” sözü bleisure turistlerinin tam tanımıdır. Konsept 2000’li yılların ilk yarısında başladı, uzaktan çalışmanın ve esnek programların artmasıyla popülerliği arttı. Konsepti tercih eden kişiler işi eğlenceyle birleştirme esnekliğine sahip otel ve destinasyonlar arayan profesyonellerdir. 

Bu kişiler aradıkları işletmelerde hızlı Wi-Fi bağlantıları, toplantı odaları gibi iş olanaklarının yanı sıra fitness merkezi ve yüzme havuzları gibi olanakların da olmasına dikkat eder. Bleisure gezginleri bu geziler sırasında kendilerini yerel kültüre kaptırmaya ve yeni deneyimleri yaşamaya değer verir. Dolayısıyla işletmelerde bleisure konukların ağırlanması için ergonomik ve rahat bir çalışma alanına önem verilmesi gerekir.

Bleisure Otel: Hızlı Uyumlanmanın İpuçları

İşletmenizde bleisure konseptine yer vererek geliri artırabilirsiniz. Ancak bu tür ziyaretçilerin ilgisini çekmek yalnızca tatil veya iş için gelenlerden farklı bir yaklaşım gerektirir. İşte size yardımcı olacak ipuçlarından bazıları:

  • Esnek Check-in / out seçenekleri: Bleisure seyahat edenlerin en önemli önceliklerinden biri programları üzerinde kontrol sahibi olmaktır. Esnek check-in ve out yapmaları sektördeki hedef kitle için işletmeyi çekici kılar. Misafirlerinizin tercih ettiği saatleri seçmelerine olanak tanıyarak memnuniyetlerini artırabilir, deneyimlerini daha konforlu hale getirebilirsiniz. Bu özellikle erken veya geç iş toplantıları yapan kişiler için önemlidir.
  • Birinci sınıf internet ve konforlu çalışma alanı: Bleisure gezginleri konakladıkları süre boyunca üretken kalabilmek için genellikle özel çalışma alanlarına ihtiyaç duyar. Hızlı ve güvenilir internet bağlantısına sahip konforlu çalışma ve oturma alanları, baskı ve fotokopi olanaklarına erişim sunmak onları otelinize çekebilir.
  • Teknik destek hizmetleri: Dijital göçebeler için verimlilik çok önemlidir. Bu nedenle teknik destek gibi verimliliklerini artıran hizmetleri sunan işletmeleri öncelikli olarak tercih ederler. Ortak çalışma alanları sunuyorsanız bunları monitörler, prizler ve adaptörlerle donatın. Kabloları düzenli tutun ve kahveyi ortak çalışma alanına yakın bir yerde bulundurun.
  • Spor salonu ve fitness paketli promosyonlar: Bleisure gezginleri için spor ve dinç kalmak önemlidir. Bu bir bakıma profesyonel yaşam tarzlarını da göstermelerini sağlar. Özel yoga seansları, fitness ve benzeri sportif paketler içeren özel promosyonları tercih etmelerinin nedeni budur. 
  • Yerel kültür: Bleisure turistlerini otelinizde kalmaya ikna eden en önemli bileşenlerden biri de sunduğunuz yerel kültür unsurlarıdır. Yerel mutfağı içeren özenle hazırlanmış bir yiyecek ve içecek deneyimi onlara hitap ederek konaklamalarına değer katar.
  • Sadakat programları: İş ve tatil amaçlı seyahat edenleri ödüllendirdiğiniz bir sadakat programı misafirlerinizin geri dönüş oranını artırarak sadık müşteriler yaratır. 
  • Konsept üzerine markalaşma: Pazarlama materyallerinde bleisure dostu unsurlarınızı öne çıkarabilirsiniz. Gezginlere özel tasarlanmış olanaklar ve avantajları, işletmenizi yayınladığınız OTA’lar, sosyal medya ve diğer platformlarda duyurarak dikkat çekebilirsiniz. Web sitenizde de kişiselleştirilmiş bleisure hizmetini yayınlayabilirsiniz. Protel Otel Yönetim Sistemi üzerinden tüm işlemlerinizi tek tuşla tamamlayabilirsiniz.
  • Geri bildirimler: Deneyimlerle ilgili anketler ihtiyacınız olan verileri elde etmenizi sağlar. Kişiselleştirilmiş anketler ile elde edilen analizler bir sonraki bleisure konuk deneyiminize yardımcı olacaktır. Bu özel hizmet sayesinde müşterileriniz bir sonraki konaklamalarında da sizden rezervasyon yapmaya yatkın olur.

Protel İle Kusursuz Bleisure Hizmeti

Protel, otel işletmeleri için kapsamlı bir otomasyon çözümü sunarak Bleisure seyahat trendine uyum sağlamalarını kolaylaştırır. Türkiye’nin en güçlü otel yönetimini sunan Protel otel programı, otel işletmecilerine, konaklama ve rezervasyon süreçlerini merkezi bir platform üzerinden yönetme imkanı verir. Bu sayede, işletmeler, konukların ihtiyaçlarına daha hızlı ve etkin bir şekilde yanıt verebilirler. Protel’in otel otomasyonu çözümleri, fiyatlandırma stratejilerini anlık olarak güncelleyerek, tüm satış kanalları ve diğer rezervasyon platformlarıyla senkronize bir şekilde çalışır. Bu özellik, Bleisure gezginlerinin ihtiyaçlarına hızlıca uyum sağlamak ve rekabetçi fiyatlar sunmak için kritik öneme sahiptir.

Otelcilik ile ilgili akla gelen her adıma benzersiz dijital zekası ile dahil olan Protel, ayrıca, otel işletmecilerinin giriş ve çıkış işlemlerini, oda durumlarını ve müşteri profillerini etkili bir şekilde takip etmelerine olanak tanır. Bu, işletmelerin Bleisure turistlerine özel hizmetler geliştirmelerine ve onların beklentilerini aşan bir deneyim sunmalarına yardımcı olur. Protel’in gelişmiş otel raporlama özellikleri, işletmecilerin gelirlerini ve maliyetlerini daha iyi anlamalarına ve iş stratejilerini buna göre şekillendirmelerine imkan tanır. Kısacası, Protel, otel işletmelerinin Bleisure trendine uyum sağlamasında ve bu dinamik pazar segmentinde başarılı olmaları için de ideal, eksiksiz çözümü sunar. Siz de otel yönetim sistemlerinde en güçlüsünü deneyimlemek için bize ulaşın.

https://www.protel.com.tr/