Sürdürülebilir Geleceğin Anahtarı: Akıllı Oteller

0

Dünya evimiz, dünyayı korumak ise hepimizin görevi. Misafirlere kendini evinde hissettirmeyi vizyon edinmiş oteller de tabii ki bu yaklaşımla yola çıkıyor. 

Bir günde yüzlerce misafiri ağırlayan otellerde gün içerisindeki tüm gıda, su ve enerji tüketimini düşündüğümüzde bireylere ciddi bir sorumluluk düştüğünü açık bir şekilde görebiliyoruz.

Bu tüketimleri takip ve analiz eden her işletme kapılarını sürdürülebilirlik anahtarı ile açıyor. Sürdürülebilirliği benimseyen bu otellere ise akıllı oteller rehberlik ediyor!

Akıllı otel nedir?

Akıllı otel, akıllı turizm kapsamında bir konsept. Akıllı turizmde, nesnelerin interneti yapısı ile turizmi oluşturan tüm alt sektörlerin hem kendi içlerinde hem de birbirleri ile ağ üzerinden iletişim kurması sağlanır. Akıllı oteller ise modern teknoloji ve otomasyonları kullanarak; misafir deneyimini artırmak, operasyonları optimize etmek, enerji verimliliğini artırmak ve sürdürülebilirlik çabalarını desteklemek amacıyla tasarlanmış otellerdir. Bu oteller çeşitli akıllı cihazlar, sensörler, yazılımlar ve diğer IoT (Nesnelerin İnterneti) teknolojilerini kullanırlar.

Akıllı otellerde amaç misafirlerin yaşam kalitesinden ödün vermeden çevreye verilecek zararın ve doğaya bırakılan karbon ayak izinin en aza indirgenmesidir. Bu otellerde kendi kendini karartabilen camlar, internete bağlı lambalar, su tüketiminin takibini sağlayan cihazlar kullanılmaktadır. Aynı zamanda, odalarda tabletler ve kişiselleştirilebilen sistemler mevcuttur. En yaygın akıllı otel uygulamaları: enerji yönetim sistemleri, süreç otomasyon sistemleri, akıllı kapı gibi kolaylaştırıcı oda teknolojileri, güvenliği güçlendiren ve enerji tasarrufu sağlayan teknolojilerdir. 

Akıllı oteller neler yapabiliyor?

Otomasyon ve Uzaktan Kontrol: Tüm otelin aydınlatma, iklimlendirme, perde ve diğer elektronik sistemleri otomatik olarak veya konukların uzaktan kontrol edebileceği bir şekilde ayarlanabilir. PMS entegrasyonu sayesinde misafirler gelmeden birkaç saat önce odalar kendi sıcaklığını ayarlayabilir. Tüm bu süreçlerin raporlanabilmesi sayesinde analizler yapılabilir ve tüketimi azaltmaya yönelik stratejiler geliştirilebilir. Böylece enerji kullanımı optimize edilebilir.

Akıllı Oda Anahtarları: Geleneksel anahtar kartlarının yerine kullanılan akıllı anahtarlar, konukların cep telefonları veya özel kartlar aracılığıyla oda kapılarını açmasına olanak tanır. Bu basit yenilik bile şaşırtıcı derecede yüksek maliyetlerden tasarruf sağlayabilir. Enerji iyileştirmesi de benzer şekilde çalışabilir, eşit şekilde çalışmayan veya hiç çalışmayan klima ünitelerinin nerede olabileceğini belirleyerek konuklar gelmeden önce onarılabilirler. Akıllı çamaşır odaları ve misafir hizmetleri de su ve enerji kullanımında yardımcı olabilir. Kullandığınız malzeme ve temizlik malzemesi miktarının da dahil olduğu verimlilik verileri, size daha etkili çalışma seçenekleri sunabilir.

Kişisel Asistanlar ve Robotlar: Sesli asistanlar, kiosklar veya otel içinde dolaşabilen robotlar gibi yenilikçi teknolojiler, misafirlerin otel hizmetleriyle etkileşimde bulunmalarını sağlayan heyecan verici araçlardır. Bu gelişmiş hizmetler, konukların otel odalarındaki cihazları kontrol etmek, hava durumu bilgisi almak, turistik yerler hakkında rehberlik edinmek gibi bir işlerde yardımcı olabilir.

Enerji ve Kaynak Yönetimi: Akıllı sensörler ve otomasyon sistemleri sayesinde enerji tüketimi ve su kullanımı optimize edilir. Enerji tasarrufu sağlar ve otelin çevresel etkilerini azaltır. Kullanılmayan su akmaz, boş odada klima çalışmaz. Su verimliliği ölçüm cihazlarının basit bir şekilde yenilenmesi, yalnızca operasyon ekibinize su kullanımını göstermekle kalmaz aynı zamanda sistemde sızıntı olup olmadığını ve nerede olduğunu gösterir; böylece daha büyük maliyetler oluşmadan önce verimsizlikler tespit edilir.

Güvenlik Sistemleri: Akıllı oteller, güvenlik kameraları, yangın alarm sistemleri ve erişim kontrolü gibi güvenlik önlemlerini akıllı bir şekilde entegre eder. Böylece otel misafirleri, çalışanları ve tüm otel cihazları her zaman güvende olur.

Neden akıllı oteller inşa etmeliyiz?

Akıllı oteller, misafir deneyimini geliştirmenin ötesinde, kaynakları daha etkili kullanma, enerji tasarrufu yapma ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına katkıda bulunma fırsatı sunar. Akıllı oteller, IoT cihazları ve yazılım çözümlerini kullanarak hem otel çalışanlarının hem de misafirlerin bilinçlenmesine yardımcı olur.

Protel ve Interel işbirliği, otel yönetim sisteminizi bu akıllı sistemlere sorunsuz bir şekilde entegre etmenize olanak tanır ve Akıllı otelinizi inşa etme sürecinizde size güçlü bir destek sunar. Daha verimli, çevre dostu ve konuksever bir otel deneyimi için bize ulaşın.