Restoran Nasıl Açılır: İzinler, Maliyet ve Bilinmesi Gerekenler

0

Restoran açmak için göz önünde bulundurulması gereken pek çok konu ve yapılması gereken pek çok hazırlık var. Ancak bunlar, eğer gerekli işleri adım adım gerçekleştirirseniz, gözünüzü korkuttuğu kadar büyük işler değil. Yapmanız gerekenler, karar vermek ve uygulamaktan ibaret diyebiliriz. “Restoran nasıl açılır?” sorusunun cevabı, önce nasıl bir restoranınız olmasını istediğinize karar vermenizle başlıyor. Sizin için, bir restoran açılırken hazırlanması gereken belgeleri, akılda bulundurulması gerekenleri, karar verilmesi gerekenleri inceledik. Önce karar vermeniz gerekenleri, sonra ise yasal sorumluluklarınızı ve restoran açma maliyeti için aklınızda bulunması gerekenleri inceleyeceğiz.

Restoran açmanın ilk adımları

Konseptinizi belirleyin

Restoranınızın konsepti, hem sağlamanız gereken bütçeyi, hem restoranınızın konumunu, hem de müşteri profilinizi belirler. Ayrıca, vereceğiniz hizmetler ve sunacağınız ürünler de restoranınızın konseptiyle alakalıdır.

Restoran konseptleri günümüzde büyük çeşitlilik gösteriyor. Bu konsept, restoranınızı açacağınız semt ile paralellik gösterecek şekilde seçilirse, uygun müşteri profiline ulaşmanız da kolay olur. Bir balık restoranında satılan ürünler ve oranın müşteri profiliyle, fine dining konseptiyle çalışan bir restoranınki aynı değildir. Konumunuzu, bütçenizi, müşteri profilinizi ve çalışma biçiminizi belirlemek için en öncelikli konu, ne yapmak istediğinize karar vermenizdir… 

İşletmenizin konumunu belirleyin

Restoranınızın konumu da konseptle paralellik gösterir. Restoranınızın konumu, işletme giderlerini etkileyen, gelirlerini de önemli derecede belirleyen bir kriter. Örneğin, dükkan kiranızın işletme konumu ile ilişkisi ciddi boyuttadır. 

Bütçenizi belirleyin

Hangi müşteriye, ne şekilde ve hangi menüyle hizmet edeceğinizi belirlemek için elinizdeki bütçeyi de dikkatlice değerlendirmeniz gerekmektedir. Bütçenizin hem sabit giderlerinizi hem de öngöremediğiniz ancak potansiyel durumda olan giderlerinizi karşılayacak ölçekte olması gerekiyor. Bütçenizi dikkatli bir şekilde inceleyip sermayenizi belirledikten sonra konsept, dekorasyon, menü, personel, dükkan masrafları gibi masrafların tamamını gözden geçirmelisiniz. 

Restoran açmak için ne yapılmalı?

Bir restoran açmak için en öncelikli kararları verdikten ve hazırlıklarınızı tamamladıktan hemen sonra, yasal işlemler için harekete geçmeniz gerekiyor. Bu noktada, esnaf odalarına kayıt olmak, belediyeye başvurmak, vergi levhanızı almak gibi çeşitli adımlar var. Aşağıda sizin için restoran açmak için gerekli belgeler listesi hazırladık. 

Hazırlanması gereken belgeler

  • TC kimlik belgesi fotokopisi
  • Adres bildirimi
  • Tapu fotokopisi veya kira kontratı
  • Vergi levhası
  • Ustalık belgesi
  • İmza sirküleri
  • Elektrik, su, doğalgaz gibi hizmetlerin abonelik belgeler
  • Adli sicil kaydı
  • Esnaf odası kayıt belgesi
  • SGK belgeleri
  • Çöp konteyneri için talep dilekçesi

Restoranınızı açtıktan sonra yapmanız gerekenler

POS sisteminiz çok önemli

Restoranınızın açılış sürecinde, size tüm işletmecilik hayatınız boyunca eşlik edecek POS sisteminizi doğru şekilde seçmelisiniz. Artık POS sistemleri, restoran ve café’lerin iş akışına doğrudan entegre oluyor. Ayrıca, süreçlerin çok daha verimli bir şekilde yönetilmesini sağlıyor.

İşletmenizde verdiğiniz hizmetlere, müşterilerinize sunmak istediğiniz ek hizmetlere ve işletmenizle ilgili kontrol etmeniz gerekenlere doğrudan odaklanan bir POS sistemi seçmelisiniz. Bunun için, eğer bulut tabanlı bir çözüm arıyorsanız Simphony POS, en gelişmiş çözüm. Dünyanın en iyi POS sistemi, işletmenizi güçlendirmenizi sağlayacak. 

Paket servis hizmeti verin

İşletmelerin en büyük gelir kalemlerinden biri haline gelen paket servis hizmeti, gün geçtikçe pazardaki payını artırıyor. 

Paket servis hizmeti vermek, farklı ve yeni müşterilere ulaşmanızı sağlayacaktır. Ayrıca, paket servis platformlarının da sunduğu geniş kullanıcı erişimi nedeniyle yepyeni müşteriler edinebilirsiniz.

POS sisteminizin paket servis modülleriyle entegre bir şekilde çalışması, oldukça önemli. Protel’in restoran programı Simphony Cloud ile hemen tanışarak paket servis hizmetinizi ileri seviyeye taşıyın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz