Ödeme Sistemlerindeki Gelişmeler Hızlı Servis Restoranlarını Nasıl Etkileyecek?

0

Yüz yıllık bir maziye sahip olan hızlı servis (fast food) restoran işletmeciliği bugünlerde köklü bir değişim yaşıyor. Adından da anlaşıldığı üzere, restoran müşterilerine talep ettikleri gıdayı hızlı bir şekilde servis etme anlayışı üzerine kurulmuş olan hızlı servis restoranları, teknolojik çözümlerin yarattığı hızlı ve kolay çözüm faydalarından yararlanmak için kendilerine uygun olan teknolojik çözümleri uygulamaya başlıyorlar.
Kredi kartı ya da banka kartı gibi çözümler bugüne kadar hızlı servis restoranlarının imdadına yetişmiş olsa da, işlerini hızlandırmak isteyen işletmeciler ödeme sistemleri konusunda yeni ufuklara yelken açmaya başladılar. Yeni ödeme yöntemleri arasında temassız kart, kartsız alışveriş ve bulut tabanlı ödemeler gibi seçenekler bulunuyor.

Temassız Ödemeler

Temassız ödeme yöntemleri hem hız hem de güvenlik kaygısı olan işletmeciler için oldukça uygun bir ödeme yöntemidir. Müşteriler kartlarını POS cihazının üzerinde birkaç saniye beklettikten sonra ödeme işlemi gerçekleşir. İşlemin tamamlanması için PIN veya imza girişine gerek yoktur. Kişisel bilgilerin gizlenmesi ve her türlü güvenlik problemine karşı temassız ödeme yöntemleri birden çok güvenlik unsuru bulundurmaktadır. Temassız ödeme sistemlerini kullanmaya başlayan işletmeler, müşterilerine daha hızlı servis sunma ve ödeme noktasında yaşanacak yavaşlıkların önüne geçebilecektir.

Kartsız Alışveriş

Ödeme sırasında fiziksel bir kartın kullanılmadığı; bunun yerine, mobil cihazlar ya da çevrim içi yöntemlerin kullanıldığı kartsız alışveriş seçeneğinde, müşterilerin kredi kartı bilgileri internet, mobil cihaz ya da farklı bir çevrim içi yöntem ile restorana aktarılmaktadır. Hızlı servis restoran senaryolarını düşündüğümüzde, restorana gitmeden internet sitesi ya da mobil uygulama üzerinden siparişini veren ve ödemesini yapan, restorana ulaştığı anda da hazırlanmış olan siparişini alıp evine dönen bir müşteri için böylesi teknolojik bir çözüm oldukça işe yarayacaktır. Zamanı kısıtlı olan müşterilerini memnun etmek isteyen işletmeciler için kartsız alışveriş yöntemi uygulanabilir bir seçenek olarak öne çıkmaktadır.

Bulut Tabanlı Ödemeler

Bulut tabanlı ödeme sistemleri, müşterilerin bir hızlı servis restoranına giriş yapması, istediği ürünü kasiyerden talep etmesi, masaya oturup yemeğini yemesi ve restorandan ayrılması şeklinde özetlenebilir. Bu akış içerisinde ödeme sistemlerinden bahsetmeyi unuttuğumuzu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü ödeme işlemi, süreç içerisinde hem işletmeciye hem de müşteriye rahatsızlık vermeden, arka planda sessiz sedasız tamamlanıyor. Restoranın kilit noktalarına yerleştirilen bir dizi alıcı sayesinde, hangi müşterinin ne sipariş ettiği analiz ediliyor ve kullanıcının hesabı üzerinden ödeme işlemi otomatik olarak gerçekleştiriliyor. Bu teknoloji, size imkânsızmış gibi geldiyse Amazon firması tarafından geliştirilen yeni perakendecilik konsepti Amazon GO dükkânlarının tanıtım videosuna göz atmanızı öneririz.
Yenilikçi teknolojilerin hızlı servis restoranlarında ödeme noktalarında kullanılması, müşterilere sunulan hizmetin iyileştirilmesi için yapılan önemli çalışmalardan bir tanesidir. Bu sistemleri işletmelerinde uygulamayı düşünen restoran sahiplerinin yeni sisteme geçişte karşılaşılması muhtemel bir takım sorunlara karşı hazırlıklı olması gerekmektedir. Örneğin, işletmede çalışan bütün personelin, yeni ödeme teknolojisinin özelliklerinden haberdar olması ve yeni sistemin nasıl işleyeceği konusunda bilgi sahibi olması gerekmektedir. Gerekli hazırlıkların tamamlandığı ve restoran çalışanlarının yeni teknolojiye ayak uydurduğu bir ortamda restoranda sunulan hizmetin kalitesinde ve toplam gelirlerde gözle görülür bir artış yaşamak kaçınılmaz olacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz