Hayalet Mutfak, Sanal Mutfak ve Bulut Mutfak Nedir?

0

Yaşam tarzımızdaki değişimler, yeme-içme sektöründeki değişimlerin de önünü açıyor. Tüketicilerin hayatında değişen her şey, bir şekilde tüketimlerini de etkiliyor. Özellikle pandemi sonrası gündeme gelen ve güncelliğini koruyan hayalet mutfak kavramı da tam olarak bu durumun sonucu. Masada servis imkanı veremeyen işletmelerin paket servise odaklanmasıyla popülerleşen hayalet mutfak, bulut mutfak ve sanal mutfak kavramlarını birlikte inceleyelim.

Hayalet mutfak nedir?

Bir işletmenin oturma alanlarının kullanımını durdurup yalnızca mutfakta ürettiklerini paket servis aracılığıyla satması durumunda hayalet mutfak kavramı karşımıza çıkıyor. Eğer yeni bir işletme açma hazırlığındaysanız yalnızca paket servis hizmeti vermek isteyebilirsiniz. Bu durumda, işletmenizin yaptığı faaliyeti hayalet mutfak olarak adlandırıyoruz. Karanlık mutfak da bire bir aynı anlamda kullanılıyor. 

Paket servis hizmetine odaklanan hayalet mutfak işletmeleri, hızlı ve verimli bir şekilde ürünlerini müşterilerine ulaştırmayı hedefliyor. Web sitesinden, aracı platformlardan ya da telefon aracılığıyla gelen tüm paket servis siparişlerinin kolayca hazırlanması ve müşteriye ulaştırılması için küçültülen çalışma planı sayesinde hayalet mutfak, günümüzün en popüler kavramlarından biri.

Bulut mutfak nedir?

Bulut mutfak, birden fazla işletmenin paylaşımlı olarak kullandığı mutfaklara verilen bir isim olarak tanımlanabilir. Yani, tek mutfak alanı üzerinde farklı -ve aslında rakip- işletmelerin yine yalnızca paket servis hizmeti vermesiyle bulut mutfak faaliyeti yürütülüyor. 

Bulut mutfakların en büyük avantajı, elbette kira gibi giderleri azaltması. Aynı mutfağı farklı işletmelerin paylaşmasıyla giderler de azalıyor ve belki de böylece farklı bölgelerde farklı bulut mutfakların kullanılmasıyla çok şubeli bir işletmeye de dönüşülebiliyor.

Sanal mutfak nedir?

Menüsü herhangi bir ürün kategorisinde özelleşmiş bir işletmeniz varsa ve farklı müşteri profillerine seslenmek istiyorsanız, sanal mutfak tam işletmenize göre. Bir pizzacınız var diyelim, eğer aynı zamanda bir sandviç menüsü de hazırlamak istiyorsanız sandviç işletmesi açabilir, bu işletme için de kendi mutfağınızı kullanarak online paket servis siparişi alabilirsiniz. Böylece tek çatıda gelirlerinizi artırırsınız.   

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz