OPERA ile 3. Parti Yazılımların Entegrasyonu

0

Opera PMS’in kanal yöneticileri (3.parti yazılımlar) ile entegrasyonu konusunu birçok kişinin merak ettiğine eminiz. Bugün, bu konuya değineceğiz ve pazarda bu konu ile ilgili doğru bilinen eksik veya hatalı bilgileri sizlerle paylaşacağız.

Kanal yöneticileri ile dünyanın en önde gelen otel yönetim sistemi Opera arasındaki entegrasyon yeni ortaya çıkan bir konu değil. Pazarda iyi bilinen 3. parti yazılımların neredeyse hepsinin Opera ile entegrasyonu bulunur. Bu yazılımların hepsi kanal yöneticisi olmak zorunda değildir. İçlerinde gelir yönetimi ürünleri, kanal yöneticileri, zincir otellerin kendilerine ait CRS sistemleri, upsell ürünleri, CRM ürünleri gibi farklı farklı işlevleri olan yazılımlar bulunmaktadır.

Peki ama hangi entegrasyon;

Opera’ya entegre olabilmek için sadece tek yöntem yoktur. 3 farklı yöntem ile Opera’ya bağlantı sağlanabilir;

  1. Opera Exchange Interface kullanarak yapılan bağlantılar,
  2. Oracle Hospitality Distribution kullanılarak yapılan bağlantılar,
  3. Opera Web Suite kullanılarak yapılan bağlantılar.

Dünyanın en önde gelen otel yönetim sistemi ile sağlayabileceğiniz entegrasyon yöntemlerine kısaca göz atalım.

Opera Exchange Interface (OXI):

Bu entegrasyon, 3.parti yazılım ile Opera arasında doğrudan yapılan bağlantıyı ifade eder. OXI ile sağlanan yapıda; müsaitlik, fiyat, kısıtlama bilgileri Opera’dan direkt karşı tarafa yollanır ve gelen rezervasyonda Opera’ya yazılır. Bu yapıda, farklı kullanım şekilleri mevcuttur. Örneğin, “Müsaitlik Opera’dan gitsin ama fiyatlarımı kanal yöneticisinden girebileyim.” veya “Opera’dan müsaitlik veya fiyat bilgisi gönderilmesin. Sadece rezervasyonlar Opera’ya düşsün.” şeklinde kurgular oluşturulabilir.

Oracle Hospitality Distribution:

Bu entegrasyonun OXI yönteminden farkı; Opera’dan çıkan bir verinin önce Oracle Hospitality Distribution isimli merkeze gidip oradan 3. parti yazılıma yönelmesidir. Bu entegrasyon asenkron çalışma prensibine sahiptir. Yani, gönderilen veriler önce bir merkezde toplanır ve sonrasında 3.parti yazılımlara gönderilir.

Opera Web Suite (OWS):

OWS entegrasyonu istek ve cevap mantığına göre çalışır. Yukarıda açıklanan her iki senaryoda müsaitlik ve fiyat senkronizasyonu otomatik olarak yapılır. Ancak, Opera Web Suite’de diğer iki entegrasyonun sağladığı bağlantı şeklinde bir senkronizasyon söz konusu değildir. Almak istediğiniz bilgiyi sorar ve onların cevabını alırsınız. Yapının çalışmasına ek olarak müsaitlik senkronizasyonu eklenebilir.

Bir dünya markası

“Asıl olay sistemleri birbirine bağlamak değil.”

“Alt tarafı iki sistemi birbirine bağlıyorsunuz. Nedir bu kadar zor olan?” denildiğini duyar gibiyiz. Bu soru aslında bir resepsiyoniste; “Alt tarafı check-in ve check-out işlemlerini gerçekleştiriyorsunuz.” ya da bir satış müdürüne; “Otel zaten kendi kendine doluyor. Sen ne yapıyorsun ki” demek ile çok benzer bir soru.

Bir önbüro programından çok daha fazlası.

Opera, sadece bir önbüro programı değil, çok daha fazlasıdır. Uluslararası zincir otellerin neredeyse tamamını kullandığı, içinde 8 farklı modül, onlarca fonksiyon ve yüzlerce adet parametreye sahip bir yapıdır.

Her zincir işletmenin kullandığı, kendine ait Merkezi Rezervasyon Sistemi (CRS) vardır. Yani, sadece 3. parti yazılımların entegrasyonu dışında, bilinen en büyük zincir otellerin CRS’leri de Opera ile entegre çalışır. Örnek verecek olursak; Marriott oteller grubu Marsha, IHG oteller grubu Holidex, Radisson otelleri EMMA gibi CRS sistemleri kullanır. Opera, bu saydığımız CRS markalarının hepsi ve çok daha fazlası ile çift yönlü entegrasyon sağlar.

Özetleyecek olursak, entegrasyon yapmak ciddi bir tecrübe ve birikim ister, Opera ile entegrasyon yapabilmek için Opera’nın altyapısının çok iyi bilinmesi gerekir. 3. parti yazılımlar, entegrasyonlarını Oracle’a başvurarak yapabilir. Ancak, başvuruyu yapan yazılım firması Opera’nın çalışma, fonksiyon ve parametre yapısını detaylı olarak bilmezse Oracle’dan ne isteyeceğini de bilemez. Bu durumda, Oracle standart senaryo üzerinden entegrasyonu tasarlar ve 3.parti yazılım firmasına verir. Sonuç olarak, 3.parti yazılımı gerçek bir otelde operasyona başladığında eksiklikler veya zorluklar ortaya çıkabilir.

Yüzlerce referansa sahip, dünyanın en iyi otel yönetim sistemi Opera PMS hakkında daha fazla bilgi edinmek için ürün sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz