Restoran POS Cihazı Fiyatları Neye Göre Değerlendirilir?

0

POS cihazları, günümüzde restoranların olmazsa olmazı. Önceleri yalnızca sipariş alma ve organize etme işlevleri olan ve maliyetleri yüksek olan POS cihazları günümüzde daha uygun maliyetli ve pek çok ihtiyaca cevap vermektedir. Temelde bir bilgisayar olan POS cihazı fiyatlarının düşmesinde teknolojinin gelişmesinin ve daha erişilebilir hâle gelmesinin de payı var; çünkü bilgisayar bileşenlerinin fiyatlarında düşüş oldukça, POS cihazlarının fiyatlarında da belli düşüşler oldu.
Ancak bir POS cihazının fiyatını belirleyen tek şey, içindeki bileşenlerin maliyeti değil elbette. İşte bu nedenle bir restoran POS cihazının fiyatını değerlendirirken hangi etkenlere dikkat etmek gerektiğini ve ortaya çıkan maliyetin, karşılığında elde edilecek ürüne değip değmeyeceğini irdelerken dikkatli olmakta fayda var.

POS cihazı fiyatına nelerin dâhil olduğuna dikkat edin.

Bir POS cihazı satın almak için bir firmayla irtibata geçtiğinizde, genelde firma sizin ihtiyaçlarınızı anlamaya çalışır. Belirli bir büyüklüğü ve profesyonellik seviyesini aşmış çoğu firmanın ürün yelpazesinde birden fazla restoran POS cihazı olacaktır. Kabaca sınıflandırmak gerekirse çoğu firma ekonomik fiyatlı, dengeli ve yüksek performanslı üst seviyeye hitap eden restoran POS cihazlarını ürün yelpazesinde bulundurur.
Bazı firmalarsa kullanım alanlarına göre farklı özellikleri olan POS cihazları sunar. Örneğin restoranlarda sıvı dökülmesi ya da cihazın sıcaklık, nem gibi çevre koşulları yüzünden bozulmasını önlemek için fansız, sıvı temasına dayanıklı veya darbeye dirençli POS cihazları vardır.
Bunların dışında POS cihazının fiyatını etkileyen şeyler arasında diğer ek özellikler gelir. Bir restoran POS cihazı fiyatını değerlendirirken göz önünde bulundurulması gereken önemli etkenlerden biri de bu ek özellikleri iyi incelemektir. Bir şeyler satın alırken en iyisini, en güzelini, en çok özelliklisini istemek neredeyse her insanın ortak noktasıdır. Ancak cihazın ergonomik olup olmaması, yansıma yapmayan ekranlı ya da müşteri bilgi ekranına sahip olması gibi özelliklerin standart mı seçmeli mi (opsiyonel) olduğuna dikkat etmek gerekir. Böylece aslında ihtiyaç olmayan bir özellik POS cihazı fiyatına eklenmemiş olur.
Tüm bunların dışında POS cihazı fiyatına ek donanımlar dâhil mi, yoksa bunlar için ayrıca ödeme yapılması gerekir mi? En önemlisi de işletmede ihtiyaç olan donanımlar hangileridir, bunu net bir şekilde belirlemek gerekir. Adisyon yazıcısı, fatura yazıcısı, sipariş ekranı, mutfak için sipariş yazıcısı gibi çevre birimlerinden hangileri fiyata dâhil, hangileri seçmeli ya da POS firması size bu ihtiyaçlarınızdan hangilerini sunabiliyor, gibi tüm sorunların hesaba katılması gerekir.

POS cihazını deneyin, fiyatı öyle değerlendirin.

Günümüzde çoğu POS cihazı dokunmatik ekranlıdır ve tuş takımı düzenleri, içlerine yüklenen POS yazılımına göre değişir; ancak yine de daha karmaşık ya da kendine özgü özellikleri olan bazı modeller mevcuttur. Bu nedenle bir restoran POS cihazı alırken bizzat denemek, personele de denetmek çok faydalı olacaktır.

Personelinizin fikrini hiçe saymayın.

Restoran POS cihazlarını seçerken, marka imajına uyan bir tasarıma sahip olması gibi dış etkenler ön plana çıkabilir. Fakat unutulmaması gereken; bu cihazları personelin kullanacağıdır. Bu nedenle gerçek kullanım özellikleri ve kolaylığı için POS cihazının, personele denetilmesinde ve onların da fikrinin alınmasında fayda vardır. Personele kullanmakta zorlandığı cihazları vermek, onlardan çok işletmeye zarar verecektir.

POS cihazı için fiyatından önce şirketin uygulamalarını değerlendirin.

POS cihaz için fiyat almak istediğinizde muhatap olduğunuz firma, işinde uzman bir firmaysa, bir inceleme ve projelendirme yaparak işletmenizin ihtiyaçlarını belirleyip anlamaya çalışır. Eğer işletmeniz tekil ya da az şubeli bir işletmeyse ya da firmayla uzaktan iletişim kuruyorsanız firma yetkilisi size belirli sorular sorarak da bazı tespitlerde bulunmaya çalışabilir. Profesyonel bir firma, size satabildiği kadar çok şeyi satmaya değil, ihtiyaçlarınızı belirleyip onları çözmeye odaklanacaktır.

POS cihazı fiyat sözleşmesi açık ve net olmalı

POS cihazını alacağını firma, ihtiyacınızı belirledikten sonra, siz de ana esasları ve şartları kabul ederseniz, size bir sözleşme hazırlayacaktır. Bu sözleşme açık ve net bir dille yazılmış olmalı, gizli ödemelere, üstü kapalı ifadelere yer vermemelidir.

POS cihazını sağlayan firmanın destek hizmetleri nasıl?

Restoran POS cihazları, hatta çevresel şartlara ve darbelere dayanıklı olanlar bile, tüm elektronik cihazlar gibi arızalanma ihtimali olan cihazlardır. Bu nedenle restoran POS cihazınızı sunacak firmanın donanım desteği de sağlayabilmesi önemlidir. Destek hizmeti bir çeşit sigorta gibidir. Bu nedenle restoran POS cihazını sunan firmanın destek hizmeti de verip vermediği, bu desteğin tam olarak neleri kapsadığı, firmanın kendi bünyesinde bir onarım ekibi olup olmadığı gibi sorular da önem kazanmaktadır.
Destek hizmetini profesyonelce veren firmaların çoğu, yerinde onarım yapabilecek ekipleri bünyesinde barındırmaktadır. Ekipler onarımı yerinde yapamayıp ve POS cihazını merkeze götürmek zorunda kaldığında işletmenin süreçlerini aksatmamak için yedek POS cihazı bırakan POS firmaları da vardır. Yani özetle restoran POS cihazınızı aldığınız firmanın, bir arıza durumunda işlerinizin aksamasını önleyebilecek altyapı, donanım ve iş gücüne sahip olması da önemlidir.
Tüm bu etkenleri kıyasladığınızda, elinizdeki restoran POS cihazı seçeneklerini değerlendirdiğinizde; eksileri, artıları görmek daha kolay olacak ve standart bir kıyas yöntemi kullanabileceksiniz.
POS cihazı fiyatlarını kıyaslamak için tıklayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz